گفته میشه وقتی از انیشتین در مورد بزرگترین نیروی جهان پرسیدن، او جواب داد: «سود مرکب»؛ یا حتی میگن که او سود مرکب رو هشتمین مورد از عجایب جهان میدونست.
چرا سود مرکب انقدر مهمه؟
با اینکه در صحت این داستان تردید وجود داره، اما شکی نیست که سود مرکب یک پدیده قدرتمند و عجیبه. در این نوشته میخوایم چیستی سود مرکب رو توضیح و با یک مثال نشون بدیم که چرا این پدیده قدرتمنده و استفاده ازش چه تاثیری در زندگی میتونه داشته باشه.
فرض کنید شما 10 میلیون تومان پسانداز کردید و میخواید این پول رو سرمایهگذاری کنید. بعد از پرسجو از دوستاتون، متوجه میشید که صندوق سرمایهگذاری درآمد ثابت گزینه خوبیه؛ چون هم مطمئنه و هم سودش از بانک بیشتره. حالا این 10 میلیون تومان رو در یک صندوق با نرخ سود میانگین 20% سالانه سرمایهگذاری میکنید.
با وجود اینکه صندوقهای درآمد ثابت، سود پولمون رو به صورت ماهانه واریز میکنن، اما بیایید فرض کنیم که این صندوقها آخر هر سال 20% سود بهمون میدن. شما میتونید در رابطه با این سود، دو رویکرد مختلف داشته باشید:
رویکرد اول: در هر سال سود خودتون رو از صندوق برداشت کنید و به اصل پول یعنی 10 میلیون تومان دست نزنید.
رویکرد دوم: در هر سال مبلغ سود رو به اصل سرمایهگذاری خودتون اضافه کنید تا در سالهای بعدی به همه پولتون سود تعلق بگیره.
حالا یک سوال:
فکر میکنید در هر کدوم از روشهای بالا، مجموع سود به دست اومده بعد از گذشت زمانی نسبتاً طولانی مثلاً 20 سال، چقدره؟ و جواب:
فرض کردیم که شما 10 میلیون تومان رو در صندوقی با سود سالانه 20% سرمایهگذاری کردید. در نتیجه:
در پایان سال اول، در هر دو رویکرد الف و ب، شما 2 میلیون تومان سود به دست میآرید.
در رویکرد اول، شما این 2 میلیون رو برداشت کردید و در نتیجه برای سال دوم هم 10 میلیون تومان سرمایهگذاری میکنید.
در رویکرد دوم، شما به این سود دست نمیزنید و در نتیجه برای سال دوم 12 میلیون تومان سرمایهگذاری میکنید.
در پایان سال دوم، با همان نرخ سود 20%، در حالت الف 2 = 20% × 10 میلیون تومان و در حالت ب 2.4 = 20% × (10+2) میلیون تومان سود به دست میآرید.
تا اینجای کار یعنی پایان سال دوم، در حالت الف در مجموع 4 میلیون و در حالت ب در مجموع 4.2 میلیون تومان سود به دست اومده. به نظر تفاوتشون در پایان سال دوم اونقدری نیست که حتی ارزشبررسی داشته باشه؛ اما دقیقاً نکته همینجاست. مثل خیلی از کارهای دیگه، تفاوت آدمها با میزان پایداری آنها در طول زمان مشخص میشه. بذارید تفاوت سود هر دو حالت رو در سالهای بعد محاسبه کنیم.
پایان سال سوم: مجموع سود حالت الف = 6 میلیون و مجموع سود ب = 7.3 میلیون تومان
پایان سال چهارم: مجموع سود حالت الف = 8 میلیون و مجموع سود ب = 10.7 میلیون تومان
تفاوت سود دو حالت 2.7 میلیون تومانه و هنوز خیلی زیاد نیست!
...
پایان سال دهم: مجموع سود حالت الف = 20 میلیون و مجموع سود ب = 52 میلیون تومان
به نظر تفاوت تا حدی معنی دار شده، اما در ادامه جالبتر هم میشه
...
پایان سال پانزدهم: مجموع سود حالت الف = 30 میلیون و مجموع سود ب = 144 میلیون تومان
...
و در نهایت در پایان سال بیستم داریم: مجموع سود حالت الف = 50 میلیون و مجموع سود ب = 944 میلیون تومان
حالا شاید بشه تا حدی معنی جمله اینشتین رو درک کرد. در حالت ب تقریباً 900 میلیون تومان بیشتر از حالت الف سود به دست اومده. استفاده از سود مرکب و دوباره سرمایهگذاری کردن سودهای به دست اومده، در گذر زمان خیلی جالبه.
دو بازوی سود مرکب، زمان و مبلغ سرمایهگذاری اولیه هستن. فاکتور زمان رو در مثال بالا به صورت کامل توضیح دادیم. اگر سرمایهگذاری اولیه را دو برابر کنیم (20 میلیون تومان)، سود نهایی به دست اومده هم دوبرابر، یعنی 1.88 میلیارد تومان میشه. شاید دوبرابر کردن سرمایهگذاری اولیه به ویژه برای مبالغ کم، سخت نباشه؛ اما نتیجه به دست اومده به شدت دلچسب و راضیکنندس.
با درک مفهوم سود مرکب میتونیم اهمیت سرمایهگذاری پیوسته رو بهتر بفهمیم و از این اصل برای آینده خودمون یا اطرافیانمون استفاده کنیم.